Opening Vrouwen van de Revolutie voorbeeld veranderend beleid GM

JvL en Groninger Museum klein 2

Groningen (22 maart) – Vrouwen van de Revolutie, heet de nieuwe tentoonstelling in het Groninger Museum met werk van Russische vrouwelijke kunstenaars uit de periode 1907-1934. Bij zo’n onderwerp lijkt het niet onlogisch dat voormalige Opzij-hoofdredactrice Cisca Dresselhuys wordt uitgenodigd om het openingswoord te verrichten.

Haar betoog bleek een humoristische en messcherpe   analyse van de revolutie van de Tweede Feministische Golf te zijn. Wat we in deze tijd alweer een beetje vergeten zijn, is de enorme impact die de TFG heeft gehad. Een niet gewelddadige revolutie die zich in de keuken en de slaapkamer van individuen, tussen mannen en vrouwen, afspeelde, waardoor de maatschappelijke invloed beduidend groter is geweest dan van elke gewelddadige revolutie in de geschiedenis.

Over kunst en de tentoonstelling, noch over de Russische vrouwelijke kunstenaars in de presentatie, ging het niet. Dat was wel wat teleurstellend, maar je kunt niet alles hebben en uiteindelijk bracht het verhaal van Cisca Dresselhuys de stemming er goed in.

‘Vrouwen van de Revolutie – Rusland 1907-1934’ is een bescheiden, maar verrassende tentoonstelling geworden, ondergebracht in het Ploeg-paviljoen, die aansluit op het Ruslandjaar, met werk van bekende Russinnen onder wie Natalja Gontsjarova, Anna Leporskaja, Vavara Stepanova die een duidelijke ontwikkeling laat zien van decoratieve landschappen naar het Constructivisme en Kubisme zoals we die kennen van Malevitsj, Braque en Picasso. De tentoonstelling is aangevuld met het krachtige werk van Ploegkunstenaar Alida Pot.

Overigens is door de keuze voor de openaar en het combineren van De Ploeg met internationale kunst duidelijk dat het Groninger Museum onder Andreas Blühm voorzichtig, maar onmiskenbaar een andere koers vaart. Tot voor kort was het ondenkbaar dat niet internationale sterren kleur gaven aan het openingsritueel, maar een oud-hoofdredactrice van een vrouwenblad. Dat maakt nieuwsgierig naar hoe het beleid van Blühm verder zal uitpakken

(Op de foto: Cisca Dresselhuys. Foto: Liesbeth Honders) 

Vrouwen van de Revolutie – Rusland 1907-1934 Groninger Museum. Open: di t/m zo 10-17 uur. T/m 18 augustus 2013.

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *