Eelde (10 maart) – Dromen zijn bedrog, luidt de zegswijze, maar daarmee zijn we er niet. De Groningse Hoogleraar Experimentele Psychologie prof.dr. Douwe Draaisma gaf woensdagavond in Museum De Buitenplaats voor een bomvolle Grote Zaal uitleg over de laatste stand van droomonderzoek. Daarmee promootte hij alvast zijn nog niet voltooide, maar binnenkort te verschijnen nieuwe boek met de voorlopige titel ‘De Dromenwever’. Dat gaat over allerhande dromen, zoals nachtmerries, examendromen, naaktdromen, dromen van blinden, vliegdromen, enzovoorts. In dat opzicht had Museum De Buitenplaats de absolute primeur.
De dromenwever is geen dromenboek zoals we dat in esoterische boekwinkels tegenkomen, legde Douwe Draaisma uit. Het gaat om neurofysiologisch onderzoek dat Sigmund Freuds ‘Traumdeutung’ uit 1900 ver achter zich laat. Freud ging in zijn publicatie uit van zijn eigen dromen en van de interpretaties en theorieën van anderen. Toch heeft zijn Droomduiding een enorme invloed gehad om onze opvattingen over dromen en wat ze symboliseren. Het recente droomonderzoek maakt echter korte metten met veel van Freuds opvattingen en duidingen van dromen, maar niet met alle. In ieder geval wordt De Dromenwever een verfrissend en buitengewoon informatief boek waarin we veel antwoorden zullen vinden op aloude vragen over dromen.
Na de pauze kreeg het publiek de gelegenheid vragen te stellen over dromen in het algemeen en hun eigen dromen in het bijzonder. Douwe Draaisma kreeg ter plekke ook een nieuwe titel, na zijn publicatie ‘Het vergeetboek’ uit 2010 over ons geheugen werd hij door het publiek Geheugenprofessor genoemd. Sinds zijn optreden in De Buitenplaats gisteravond heet hij Droomprofessor. Dat geeft aan dat de onderwerpen van zijn wetenschappelijk onderzoek nauw aansluiten bij de beleving en ervaring van de meeste mensen. In dat opzicht neemt Douwe Draaisma in de wetenschappelijke wereld een bijzondere positie in en dat verklaart zijn grote populariteit, los van zijn heldere uitleg en beminnelijke optreden.