994 Het verhaal van de verf

Griep 1

Svetlana Tartakovska: ‘Griep’ (1) olieverf op doek (2013) 60x80cm
copyright: 2013 – Galerie Den Andel

In Galerie Den Andel hangen op dit moment twee schilderijen van Svetlana Tartakovska die op elkaar lijken, bijna hetzelfde formaat hebben en zowat dezelfde titel dragen: Griep 1 en Griep 2. Kunstenaars maken ziekte vaak zichtbaar of voelbaar door veel symboliek toe te passen of speciale kleuren te gebruiken. Dat is ook hier het geval.

Op het schilderij hierboven ligt een jongetje onder een groot, sneeuwwit dekbed. Hij slaapt. Slaap is het beste geneesmiddel dat voorhanden is. Het licht is getemperd, op zijn wangen gloeien koortsblosjes. Het is of de griep nog aanwezig is. Of die buiten voor het raam staat te wachten en aarzelt of ‘ie naar iemand anders zal gaan of het kind nog een poosje in de greep zal houden. De griep veroorzaakt koorts, maar is zelf ijskoud, ongevoelig, meedogenloos soms. De griep weet: slaap is de broeder van de dood, zoals ziekte een zuster is. We kijken naar het zieke kind en beseffen weer hoe kwetsbaar we zijn. Hoe ondanks onze gezonde afweer van alles kan binnendringen, waar dat zachtjes bewegende gordijn van getuigt. De ruimte is zo geschilderd, dat het lijkt alsof het virus zich, als in een griezelfilm, door de kieren van het venster langs de wanden naar beneden laat glijden. Het sijpelt via de verfstreken de gezonde wereld binnen en wij weten niet of het zich laat wegjagen. Of hoe lang het zal duren.

Op het andere schilderij, Griep 2, ligt een meisje in bed, ook onder een witte wolkendeken. Maar misschien drukt dat schilderij nog wel sterker het spook van een besmettelijke ziekte uit, zo wit en steriel alles is uitgeslagen, zo koud de atmosfeer. Ze slaapt en ze ligt niet op haar zij zoals het koortsige jongetje, ze ligt op haar rug, wat we allemaal doen als we ons erg ziek voelen. Het wit van de muur is onrustig, alsof het spook van de griep daarop besluiteloos ronddraait wat het zal doen. Stilletjes de kinderkamer verlaten of toeslaan? We weten het niet. De verf vertelt ons niet het hele verhaal.

De twee griepschilderijen van Svetlana Tartakovska zijn te zien op de expositie ‘Een Feest voor het Oog’ in Galerie Den Andel, Streekweg 1 in Den Andel. Open: vr t/m zo 13-17 uur. T/m 10 november 2013.

 

 

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Een reactie op 994 Het verhaal van de verf

1 oktober 2013 om 07:07
Steven Roberts

Een heel mooi artikel met een geweldig inzicht en verstand van het gevoel en de symboliek en dynamiek van kleuren, die een belangrijk onderdeel van de expressie van een schilderij zijn . De kunstenares en wat zij probeert over te brengen van de kwetsbaarheid van een ziek kind in deze twee werken is juist gezien door Eric Bos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *