Hier zien we de bekende zanger Stromae op een bankje in het park, een smartphone in de aanslag om voortdurend in de gaten te houden hoeveel volgers hij op dit moment heeft. Eten is een hinderlijke onderbreking, evenals de aandacht die zijn vriendin vraagt. Hij loopt met gebogen hoofd door het leven. Dat is nodig om te weten of iemand weer een tweet gepost heeft.
De blauwe, venijnig kijkende vogel die naast Stromae zit, begon als onschuldig lijkend symbool van Twitter, een lief vogeltje dat zoetjes zijn tweets de wereld instuurt. Maar inmiddels is hij uitgegroeid tot een dominant monster die het leven van zijn gebruikers en hun omgeving terroriseert.
’Carmen’ heet de animatieclip van de Ruandees-Belgische Stromae die de wereld veroverde met zijn hit ‘Formidable’. Op een aria uit de opera ‘Carmen’ van Bizet zingt Stromae over het gevaar van twitteren dat de plaats heeft ingenomen van ons vermogen om normaal met elkaar te communiceren. En passant hekelt hij in zijn tekst de stupide glimlachjes in het digitale verkeer, de lachwekkend opgestoken duimen. Hij waarschuwt voor onze slaafsheid, onze honger naar gezien, gehoord en getweet te worden. Kijk uit, zingt hij, je denkt dat je populair bent door je sms’jes en tweets, maar het is allemaal vals. In de clip is hij niet de enige slaaf. Een bevolking van jonge mensen die met gebogen hoofd door het leven gaat, wordt aan het eind door een leger van Twitters in een ravijn gedumpt.
De schitterende animatieclip werd vervaardigd door Sylvain Chomet die meer clips met Stromae op zijn naam heeft staan. Maar ook avondvullende producties als ‘Illusionist’ op het scenario van een nooit gemaakte film van de legendarische Franse komiek Jacques Tati of de met een Franse Palmares bekroonde tragikomische animatiefilm ‘Les triplettes de Belville’ uit 2003.
‘Carmen’ is net als zijn grote producties pure, ouderwetse 3D-animatie, zoals we dat van de klassieke Disneyfilms kennen. Stromae kon geen betere compagnon kiezen. Ook dat tekent de eigenzinnigheid van Stromae die met zijn teksten niet alleen de vervreemding door de sociale media aankaart, maar ook rookverslaving, discriminatie, aids en afwezige vaderfiguren. Een wereldverbeteraar dus, maar wel een bijzonder getalenteerde.
De animatieversie van de clip Carmen van Stromae is te zien op YouTube.