1082 Een levend schilderij

IMG_2290

Het levende schilderij vanaf de kerk van Klein Wetsinge.
Foto: Eric Bos

Om het wonder van een levende landschapsschilderij te zien, moeten we twee houten wenteltrappen op. Op de eerste verdieping van de kerk belanden we bij het oude Jan Doornbos-orgel, dat er onttakeld bij staat, een uitgeschakelde windvoorziening, een rijtje pijpen. Als je door de kieren kijkt, blijkt er geen leven meer in te zitten. Op de tweede verdieping tikt het grote raderwerk van het torenuurwerk de tijd weg. Memento mori, hier voeren de seconden ons luid hoorbaar en onherroepelijk van het alpha naar het omega. De preek zit in alle onderdelen van het gebouw verborgen, zoals vaker in oude kerken.

We draaien om het uurwerk heen, gaan een laatste trap op en lopen, voordat we de hemel hebben bereikt, via een houten brug over het tonvormige plafond, onder de dakspanten, naar de achterzijde van het gebouw. Daar stappen we een cabine binnen. Zo ontvouwt zich het levende schilderij dat we zochten, een panoramische blik op het stroomdal van het Reitdiep, wolkenluchten boven een horizonbrede, groene wereld met rechts in de verte de toren van Garnwerd.

We bevinden ons onder het achterste dakdeel van de kerk van Klein Wetsinge, de punt van het zadeldak, dat met kunststofmaterialen is uitgebouwd tot uitkijkpunt. Het is alsof we hier even op de troon van God mogen zitten om over de wereld uit te kijken. Het doet ook denken aan de cabine van zo’n snelboot over de Waddenzee die lang geleden nog rond het oeroude Middag-Humsterland klotste. Het is een landschap, ingelijst door de ramen van het uitkijkpunt, dat door de Friese architect Jelle de Jong werd ontworpen toen de kerk de afgelopen jaren ingrijpend werd gerenoveerd. Onder het pleisterwerk van de kerkzaal verborgen bevinden zich nog de opgemetselde stenen van twee in het verre verleden afgebroken Middeleeuwse kerken uit de buurt. De vloer is opnieuw gelegd van planken die ooit dienst deden als kerkbanken. Alleen heeft de preekstoel, evenals het orgel, haar stem verloren.

Vanaf de stad Groningen ligt Klein Wetsinge langs de weg van Groningen naar Winsum, even voorbij Sauwerd, linksaf bij molen Eureka. De kerk is elke dag open van 11-18 uur voor koffie, thee, concerten, lezingen, kookcursussen en exposities. 06.54685405 T/m 11 oktober 2015 schilderijen van Marleen Bakker.

 

 

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *