Onder een tafel in de stockroom van Galerie with tsjalling in Groningen staan ze geduldig te wachten, de landschapjes van Victor van Loon (Groningen, 1978). Tot er een koper komt of tot Victor ze weer komt ophalen, naar de plek waar ze zijn geboren, zijn atelier. Hij heeft er ook enkele op de Matthijs Röling-tentoonstelling in de Groningse Martinikerk hangen. Vandaag voor het laatst.
Je denkt dan, als hij zoveel mini-landschapjes heeft gemaakt, zal Victor van Loon wel een snelle schilder zijn. Maar niks van dat al. Hij bouwt zijn taferelen op met miriaden streepjes en spatjes. Soms snijdt hij in het papier waar ze uit bestaan, zodat de drager onderdeel wordt van het beeld. Het is een monnikenwerk waar weinig kunstenaars zich in deze tijd aan wagen. Arbeidsintensief tot en met. En met grote liefde en zorg gemaakt.
Maar zijn het wel landschapjes? Al die fijnmazige, nevelige, abstracte beelden in zachte grijzen. Je ziet in gedachten Victor van Loon op de grond zitten in een omgeving die woest en ledig is, met zijn papier en potlood in de aanslag. Het eerste lijntje, de eerste serie lijntjes, al die laagjes die met engelengeduld worden opgebouwd in horizontale banen en later met elkaar worden verbonden, met hier en daar een accent, een reeks accenten zodat vormen ontstaan die meer gesuggereerd worden dan grijpbaar zijn. Een mistige ochtend, het gras in de verte dat opdoemt uit de dauw, een vennetje, een duinmeer, land dat in water overgaat, water dat land blijkt te zijn. Maar nergens zie je land en water. Het is een en al suggestie, je kunt er in projecteren wat je wilt, maar wat je aanspreekt en wat beklijft is de poëzie van alles. Het zijn getekende gedichten, de potloodstreepjes vormen tesamen het ritme, een ritmische reeks een frase, meer reeksen een hele zin en alles bij elkaar een abstract beeldgedicht. Het is conceptueel en figuratief tegelijk.
Geen groen gras of blauwe lucht of een gezellig slootje. Het is wat het is, een fijn weefwerk met amper kleur, ijl of verdicht. Zo schept de kunstenaar zijn wereld, geen bestaande plekken maar landschappen van de geest. Fascinerend van eenvoud, raffinement en kunstzinnigheid.
Galerie with tsjalling, Kostersgang 26a, Groningen.