Amsterdam (23 augustus) – De Amsterdamse uitgeverij Maarten Muntinga en de door hem geproduceerde Rainbow Pockets zijn failliet. Dat nieuws zorgde toch wel voor enige schrik in de uitgeverswereld, ofschoon sommige collega’s de ramp al een tijdje zagen aankomen. Muntinga kwam zijn financiële verplichtingen al langer niet na, sommige titels waren moeilijk leverbaar, kortom, het stagneerde al een poosje.
De schrik kwam hoofdzakelijk voort uit het gegeven dat Rainbow Pockets een gevestigd instituut leek: goedkope heruitgaven van literatuur en klassiekers in pocketvorm, voor iedereen betaalbaar. Niet dus. De verkoop stagneerde ernstig, het e-book blijkt beduidend meer lezers te trekken en gek genoeg blijkt de interesse bij het publiek voor het pocketbook sterk dalende.
‘Met pijn in het hart heb ik moeten besluiten ons faillissement aan te vragen’, zei directeur Maarten Muntinga gisteren tegen ‘Boekblad’. Collega’s die niet met naam genoemd willen worden, wijzen er op dat Maarten Muntinga een doorstart overweegt. Het wachten is op een jonge, enthousiaste uitgever die de naam Rainbow wil overnemen. ‘Het verbaast me niets’, zegt een collega van Muntinga. ‘De kosten zijn in deze tijd heel hoog. In Amsterdam is Maarten 7000 euro kwijt aan huur voor zijn pand. Zoiets is niet vol te houden.’
‘Het spijt mij persoonlijk bijzonder dat wij een aantal verplichtingen niet kunnen nakomen. Ik hoop op een doorstart van het boekenmerk Rainbow, dat zo lang een baken voor de lezer is geweest’, aldus Maarten Muntinga in een mail aan het Boekblad.
Maarten Muntinga, die zijn boekenmerk Rainbow als een baken voor de lezer beschouwde, richtte Rainbow Pocketboeken in 1983 op. Zijn eerst pocket, Mijn moeder en ik van Nancy Friday, werd direct een bestseller. De uitgever was jarenlang marktleider. De vader van Maarten Muntinga was de motor achter het Meulenhoff-concern.