Landschap met lammetjes in Domrémy.
Foto: Eric Bos
Dit weitje met lammetjes ligt 600 kilometer van ons vandaan, in Lotharingen. We staan aan de rand van het dorpje Domrémy-la-Pucelle, een paar huizen en boerderijen, een kleine kerk. Er is één nieuw gebouw, verder is alles er eeuwen oud.
In dat weitje had ooit een wonder plaats, minstens even groot als dat in Lourdes, de Mariagrot waar jaarlijks duizenden mensen bidden om genezing. Maar bij deze wonderwei is geen mens te zien. Als je er heen wilt, moet je door een diepe plas waden. Alsof je eerst je voeten moet wassen om die wei te mogen betreden.
Dit jaar precies zeshonderd jaar geleden liep een zekere Jeanne, de dertienjarige dochter van een welvarende boer deze wei in. Het was oorlog. Een strijd die honderd jaar zou duren.
Toen Jeanne zich op die zomerse namiddag op het land van haar vader bevond, in die wei, werd het plotseling licht om haar heen en hoorde ze de stemmen van de Aartsengel Michael en van de heiligen Catharina en Margaret. Van hen kreeg ze de opdracht naar Frankrijk te gaan en het land van de Engelsen te bevrijden. Dat is wat ze, als jong meisje aan het hoofd van een leger, tot ieders verbijstering en ongeloof ook min of meer heeft gedaan. Als dank belandde ze in 1431 op een brandstapel in Rouen.
Sindsdien is Jeanne d’Arc de heldin van Frankrijk, een katholieke heilige, het symbool van ultrarechts. In Domrémy-la-Pucelle bevindt zich geen souvenirwinkel, maar een modern informatiecentrum met een mooie, ter zake doende presentatie van de betekenis van Jeanne d’Arc in de geschiedenis. Verder is alles in het dorpje nog precies zo als het altijd is geweest. Het geboortehuis van Jeanne is zorgzaam geconserveerd. Binnen krijg je werkelijk een historische sensatie, zoals historicus Johan Huizinga dat bedoeld heeft, gewekt door de strikte eenvoud van alles en de serene sfeer.
En dan komen we weer bij de toegang tot dat weitje en er staat geen bordje met ‘Wonderwei’, maar het is alsof het licht daar veel helderder is dan waar wij staan. Je kunt je, ook al geloof je niet in wonderen, ineens voorstellen dat het wonder daar echt heeft plaatsgehad, zes eeuwen geleden, toen wonderen nog bestonden.