958 De Grote Ondermijning

Kunstwerk van Marc Bijl op de tentoonstelling.
Copyrights: ChrisGoldNY

Van de Nederlandse kunstenaar Marc Bijl viel veel te verwachten. Tenslotte exposeert hij in de belangrijkste zalen van het Groninger Museum – liefst een half jaar lang – zijn conceptuele video’s, installaties, sculpturen en met druipsporen bekladde muren. Als je het nog niet bent, wordt je door zo’n expositie op de eerste rang vanzelf een wereldberoemd kunstenaar. En denk het publiek dat alles wat daar te zien is, inderdaad kunst is. Maar er is meer. Volgens het museum ‘is zijn werk een voortdurend onderzoek naar en een ondermijning van de onderliggende machtsstructuren die onze cultuur kenmerken’.

Dat is niet niks, als we ons proberen voor te stellen wat deze zin inhoudt. Je hebt machtsstructuren zoals banken, cultuurambtenaren en georganiseerde misdaad. Die bleken tot nu toe door een paar kunstwerken niet te ondermijnen. Die ondermijnen vaak zelf. Maar ‘onderliggende machtsstructuren’ zijn nog wel even iets anders. Daar krijgt niemand greep op. Niemand, maar nu dus wel Marc Bijl uit Leerdam.

Zo stappen we vol verwachting het Groninger Museum binnen, ook wel een beetje verleid door de sexy gameversiesculptuur van Lara Croft als Gothic Girl waaroverheen Marc Bijl heel gothic zwarte verf heeft gegoten. Dat deed hij ook over Jezusbeeldjes (shocking!). Het is gezellig ouderwetse straatactiekunst uit de tijd van de Punk-cultuur, dus behoorlijk bejaard. Marc Bijl schijnt tamelijk jong te zijn, volgend jaar wordt hij veertig, en hij heeft al die woeste kunstuitingen van decennia geleden natuurlijk nooit bewust meegemaakt, je ziet dat ook aan zijn amateuristisch aandoende video’s waarin hij verkleed allerlei vage dingen doet waar het passerende publiek van moet schrikken. Het is conceptueel, dus heel persoonlijk, dus alles mag.

Maar intussen, terwijl we langs zijn werk lopen, zoals de sculptuur ‘Porn’ of de geluidswand van sinaasappelkistjes of de in zwarte verf gekliederde teksten op wanden (zonde van de verf), gebeurt er niets. De vloer van het museum gaat niet trillen, er ontstaan geen scheuren in de wanden. We verlaten nieuwsgierig het museum en zien dat de straten, de hele City, ja, de complete onderliggende machtstructuren nog springlevend zijn. Bijna twee maanden al doet Marc Bijl zijn ondermijnende werk. Maar het wil maar niet vlotten.

Marc Bijl Urban Gothic. Groninger Museum. Open: di t/m zo 10-17 uur. T/m 1 maart 2013.

 

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *