Het fietspad van Daan Roosegaarde in Nuenen.
Copyright: Daan Roosegaard – FAQD
Dit nieuwe jaar is een Van Goghjaar. Vincent van Gogh overleed op 29 juli 125 jaar geleden in Auvers-sur-Oise. Zijn sporen liggen in Nederland, België en Frankrijk. Overal wordt komend jaar weer eens onderstreept hoe belangrijk Van Gogh was. Hoe belangrijk kunst in de wereld kan zijn. Kunst kan iets wat andere maatschappelijke verschijnselen, behalve religie, niet kunnen, een verbinding zoeken en maken met iets dat buiten of boven de dagelijkse realiteit uitstijgt. Iets metafysisch. Wat voor activiteiten er in het Van Gogh-jaar ook worden georganiseerd, in Nuenen is het alvast helemaal gelukt
Stel, Vincent van Gogh zou nu leven en opnieuw in het Brabantse Nuenen rondlopen, de plaats waar hij ook al van 1883 tot 1885 woonde, en in de invallende schemering of midden in de nacht op de fiets zou stappen en over het fietspad langs zijn woning zou fietsen. Dan zou hij zich ineens het middelpunt kunnen wanen van het wonder, waar hij zijn hele leven op wachtte. Het wegdek van het fietspad is verlicht. Duizenden lichtgevende steentjes geven een ‘glow in the dark’-effect. Overdag laden ze zich op, als het donker wordt geven ze licht.
Het ontwerp is van de Nederlandse kunstenaar, ontwerper en ondernemer Daan Roosegaarde (Nieuwkoop, 1979) die zich bezighoudt met het ontwikkelen van kunstzinnige, ecologisch verantwoorde projecten zoals een autoweg die ‘s nachts verlicht is zonder gebruik te maken van andere energie dan het directe zonlicht. Ook daarvoor gebruikte Roosegaarde glow-in-the-dark materiaal. Voor zijn Van Gogh-fietspadproject werkte hij samen met een bouwbedrijf. In dat opzicht verbindt hij metafysica, het wonder van zonlicht in de nacht, met eigentijdse technologie. Een van zijn bekendste werken is een interactief korenveldlandschap dat uit honderden LED-lampen bestaat die reageren op aanraking en geluid.
Maar wat heeft dat 600 meter lange fietspad als onderdeel van de sinds vorig jaar ingewijde 335 kilometer Van Gogh-route, afgezien van de naam, verder met Vincent van Gogh te maken?
Als we goed kijken, blijken de lichtgevende steentjes een patroon te vormen. Dat patroon volgt de wonderlijke wervelingen en spiralen op het schilderij ‘Sterrennacht’ dat de kunstenaar in 1889 in Arles maakte. Daardoor is het alsof we onder de visionaire sterrenhemel van Vincent van Gogh rijden. Alsof het pad de spiegel is van een geschilderde werkelijkheid.