Rob Strick: ‘Untitled’(mixed media) 2016, (46x33cm)
copyright: 2016 – Rob Strick
Sigmund Freud zou de tekeningen van kunstenaar Rob Strick (1981) wel interessant hebben gevonden. Al die vrije associaties die je in zijn werk tegenkomt vormen ideale gespreksstof voor op de analysebank. Vanaf een tekening kijkt Freud de galerieruimte in, in een poging al dat beeldmateriaal te duiden. De stijl van Rob Strick is, net zoals associaties dat zijn, vluchtig, voortkomend uit het moment, een los idee en dan maar zien wat zich verder aandient. Hij is geen tekenaar die dagenlang zit te dubben wat hij nu weer eens zal maken. Hier en daar ontstaan dan toch nog esthetische composities, waarin met liefde aan de uitvoering is gewerkt en de potloodlijn vreugdesprongetjes maakt. Maar meestal moeten we het als beschouwer doen met het idee, het concept.
De meeste dragers zijn klein van formaat. Vermoedelijk heeft Rob Strick ook geen groot atelier. Een kleine tafel, meer heb je niet nodig. Het papier lijkt gewoon uit een agenda of blocnote gescheurd. Minimaal. Het gaat om het tegelijkertijd-effect van zijn voorstellingen. Aan een kleine tekening voegt hij soms een Objet trouvé toe, gevonden materiaal zoals een plastic beestje, een stukje hout, oude foto’s, spulletjes uit de kringloop.
Rob Strick kan zomaar ergens spontaan bovenin wat kleurige vlekjes aanbrengen en dan veel later daaronder een bakstenen ruïne met een opwindsleuteltje tekenen. Vraag hem niet waarom. Al zijn tekeningen heten niet voor niets ‘Untitled.’ De titel van de expositie luidt overigens ‘Neocortex’. Die verwijst naar dat deel van ons brein waar redeneren, abstract denken en taal zich manifesteren.
Soms gebruikt Rob Strick het hout van een dienblad als drager. Het hoofd van Sigmund Freud is bijvoorbeeld op een zwart-wit foto getekend en geschilderd. De foto op karton laat de Westerzeedijk in Harlingen zien, tijdens de hevige storm van 2 op 3 januari 1976 die ons land teisterde. Om Freud heen drijven blokjes van een kinderbouwdoosje, die zijn erop geplakt. Het doet denken aan het oeuvre van de surrealist Magritte, die zich op zijn beurt weer baseerde op de ideeën van Freud. Beeldelementen die niet bij elkaar lijken te horen, maar de fantasie van de beschouwer naar een spannend verhaal voeren.
Rob Strick, ‘Neocortex’. galerie with tsjalling, Kostersgang 26-a, Groningen. Open: wo t/m vr 12-17 uur, za 11-17 uur. T/m 5 november 2016.