Het worden spannende weken voor het personeel van het Groninger Museum. Na de aankondiging door de Gemeente Groningen dat zeker 7 fte-ers moeten verdwijnen, is de verwachting dat er een tweede bezuinigingsronde volgt. Zelfs sleutelposities zouden daarbij niet veilig zijn. Van interim-directeur Georg Verberg is bekend dat hij in dat opzicht doorgaans een keihard beleid voert.
Tot de inkrimping van het museumpersoneel besloot de gemeente nadat zij bekend maakte dat er grote tekorten zijn ontstaan onder het directeurschap van de inmiddels ontslagen Kees van Twist en vooral door het gebrekkige toezicht van de Raad van Toezicht o.l.v. dezelfde George Verberg.
De uiteindelijke verantwoording ligt echter bij cultuurwethouder Ton Schroor die steeds de financiële verslagen op zijn bureau kreeg, maar niets ondernam om de groeiende tekorten op tijd een halt toe te roepen. Kees van Twist heeft nooit iets achtergehouden in dat opzicht. Na het bekend worden van de laatste tekorten veinsde Ton Schroor tegenover de Raad en de buitenwereld schrik en verbazing. De vraag rest wanneer Ton Schroor na deze affaire opstapt.
De gemeenteraad stelt zich opvallend dociel op in deze affaire ten opzichte van B&W. De Stadspartij blijkt de enige partij te zijn die geen genoegen neemt met de voorstelling van zaken zoals Ton Schroor en Geroge Verberg die hebben gegeven. De Stadspartij wil n.a.v. de vraag hoe het mogelijk is dat het toezicht op het Groninger Museum zo ernstig faalde onderzoek doen op basis van inzage van de jaarverslagen.
‘Wat wij ook willen, is onderzoeken wat een belangrijk museum als het Groninger Museum nu eigenlijk precies kost. Dat is onvoldoende gebeurd. Ik denk dat Groningen zal moeten kiezen voor het museum of voor het Forum, men realiseert zich onvoldoende dat alletwee tegelijk onhaalbaar is voor een kleine stad als Groningen. Daarbij is het Forum een ongewisse zaak en hebben we al een prachtig museum’, zegt Robert Prummel van de Stadspartij desgevraagd.
Wat de tekorten betreft speelt ook wethouder Karin Dekker van Financiën achter de schermen een cruciale rol. In de wandelgangen van het Stadhuis zou zij volgens getuigen Ton Schroor onder druk hebben gezet om niet van zijn eerdere verklaring af te wijken.
Kees van Twist blijkt in september overigens zelf de geplande tentoonstellingen over Amerikaanse Kunst en Painting Canada te hebben geschrapt om de tekorten niet verder te doen oplopen. Achteraf blijkt dat een rampzalige beslissing te zijn geweest. Het cancelen leidt uiteindelijk alleen maar tot meer kosten, zo wist het Dagblad van het Noorden op 12 januari te melden. Het is het zoveelste bewijs dat de directeur te weinig support en steun heeft gekregen in het aanpakken van de tekorten, door de Raad van Toezicht o.l.v. Georg Verberg. De verbijstering over het feit dat dezelfde Verberg van de gemeente na het bekend maken van de tekorten opdracht kreeg orde op zaken te stellen in het museum groeit met de dag.