Het graf van Vincenzo Bellini in de Dom van Catania.
Copyrights: fr.wikipedia.org
Nee, het drankje met de naam Bellini is niet naar de beroemde operacomponist genoemd, maar naar de Venetiaanse Renaissanceschilder. Maar wie wil weten hoe Bellini’s opera Norma smaakt, kan in zijn geboorteplaats Catania op Sicilië terecht. Het diner dat werd opgediend ter gelegenheid van de première in 1831 van deze bekendste opera van Bellini, bevatte als hoofdgerecht ‘Pasta alla Norma’. Dat was vervolgens weer niet genoemd naar de eerste zangeres die Norma zong, Giudetti Pasta, maar naar de Italiaanse deegwaar. Het recept luidt: Aubergine, tomaat, basilicum, knoflook en gedroogde ricotta. Op www.dolcevia.com staat de bereidingswijze. Dineren met de nasmaak van de aria Casta Diva op de tong. Sinds die tijd staat het op de menukaart van menig Siciliaans restaurant, vooral die rond het Theater Bellini, vlakbij de Dom waar de componist van Norma, La Sonnambula en I Puritani begraven ligt.
De grote meester van hartstochtelijk wiegende aria’s, die Verdi de weg wees en zo jong gestorven is, is nog niet vergeten. Hij werd in 1876 uit zijn graf op het Parijse Père Lachaise gehaald en op transport gesteld naar Italië dat nog maar net Italië was en smachtte naar de grote mannen uit het versnipperde verleden die de natie alsnog glorie moesten verschaffen. Zo werd doodkist na doodkist uit vreemde grond gelicht om per trein naar het splinternieuwe vaderland terug te keren. Ook Rossini.
Over de laatste reis van Bellini naar Catania – hij was in 1835 op 33-jarige leeftijd overleden – schreef Anton Brand een boek. Een roman over de componist bij wie hij zijn hartstocht voor opera ontdekte. Sterker nog, het is een reisverslag die Anton Brand van diezelfde treinreis maakte. Het is het soort boek waarvan je je afvraagt waarom dat niet eerder is geschreven. Wie was die ijdele, tragische componist die zulke indringende muziek schreef over liefde en dood, niet in de laatste plaats in zijn eigen leven?
Op 23 september overleed Vincenzo Bellini aan een darminfectie. De componist Rossini formeerde een comité die de nazorg op zich moest nemen, niet wetende dat ook hij na zijn dood zou worden opgegraven om als Staatseigendom spoorslags naar Italië vervoerd te worden.
‘Laatste Reis’ van Anton Brand verschijnt bij Uitgeverij Passage, 208 pagina’s, 17,90 euro. De presentatie is morgenmiddag vanaf 15.30 uur aan het Boterdiep 111 (Erlenmeyerzaal) in Groningen.