Eric Bos werd in 1942 in Den Haag geboren, groeide op in Amsterdam en woont en werkt in Groningen. Vanaf 15-jarige leeftijd kreeg hij les van kunstschilder Jozef Verheyen in Amsterdam. Begon zijn carrière echter in de psychiatrie als psychiatrisch verpleegkundige (1960-1971), studeerde korte tijd psychologie (1974-75), was medewerker Biologische Psychiatrie (slaap- en depressieonderzoek) (1971-1980) en deed een opleiding psychotherapie (1976-1980) onder supervisie van Rudi van den Hoofdakker en Han Sarolea.
Rondde de Kunstacademie Minerva (studierichting Vrij Schilderen) af, kreeg les van o.a. Rikus van der Meer, Gouke Notebomer, Rein Pol, Robert Webster, Ruud de Rode en Matthijs Röling. Gaf een aantal jaren teken- en schilderles aan de Linetreckers, de historische subvereniging van studentenvereniging Vindicat Atque Polit in Groningen, als opvolger van Ploegkunstenaar Jan van der Baan. Schreef tijdens zijn periode als journalist bij het Nieuwsblad van het Noorden van 1978 tot 2002 over beeldende kunst, film, klassieke muziek en dans en recenseerde boeken. Publiceert wekelijks een kunstcolumn (Visualia) in het Dagblad van het Noorden.
Speelde in 1977 de rol van dominee Bijler in de Groningse speelfilm Ontbinding van Arnold Veenhoff over het historische proces tegen Rudolf de Mepsche in de 18de eeuw.
Won in 1987 de Speelfilmprijs van het Noordelijk Filmfestival in Groningen. De film was getiteld Delacroix, ç’est votre ami? en werd het jaar daarop vertoond tijdens de Nederlandse Filmdagen in Utrecht. De film gaat over een studente op de Kunstacademie Minerva die, gegrepen door leven en werk van de schilder Eugène Delacroix, in Parijs probeert contact te krijgen met zijn artistieke nalatenschap.
Is beeldend kunstenaar, schrijver, dichter, kunstjournalist en kunstorganisator. Schreef verscheidene boeken over kunst en kunstenaars en drie romans: De Trouwe Nimf, Tafeldans en De kadewachter.
Onuitgegeven romans zijn: ‘Onder kunstenaar’ en ‘Victorine – de slotenmaakster’
Was van 2008 tot 2016 docent Kunstbeschouwing, coördinator pr&organisatie en bestuursvoorzitter op de Klassieke Academie in Groningen. Treedt als gids op bij culturele reizen in binnen- en buitenland. Geeft geregeld lezingen over kunst. Was van 2016 tot 2022 medeorganisator van Onderneming Op Kunstgebied, een centrum voor schilder- en tekenlessen, workshops en lezingen in Groningen.
Schrijft een kunstcolumn in het Dagblad van het Noorden. Gaf lezingen bij o.a. Kunst In Zicht en op de HOVO (Hoger Onderwijs Voor Ouderen) in Groningen.
Projecten:
Hield zich bezig met de organisatie en inrichting van De Verbazing van het Noorden, een overzichtstentoonstelling van 52 noordelijke figuratieve kunstenaars van december 2008 tot maart 2009 in het Oude Groninger Museum.
Bereidde in samenwerking met de Klassieke Academie een presentatie voor van 100 noordelijke kunstenaars met figuratieve kunst in twaalf noordelijke musea onder de titel ‘De Renaissance in het Noorden’ in het voorjaar van 2012.
Was in 2016 samen met Liesbeth Honders curator van de expositiemanifestatie ‘De Klassieke Salon’ van april tot juli met 128 kunstenaars op 19 locaties in Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Ost-Friesland t.g.v. het 10-jarige bestaan van de Klassieke Academie in Groningen.
Zette met Liesbeth Honders in 2011 de Onderneming Op Kunstgebied op, met dependances in Groningen en Haren. Van september 2016 en september 2023 werden daar met enkele docenten teken- en schilderlessen, Masterclasses en colleges kunstbeschouwing gegeven. In september 2022 is de onderneming opgeheven.
Interesses:
Belangrijkste interesses: Kunst- en cultuurgeschiedenis, medische geschiedenis, filmgeschiedenis, klassieke muziek(geschiedenis), geschiedenis en cultuur van Europese steden.
Bestuursfuncties:
Was in de jaren ’70 bestuurslid van Dans- en Balletschool Wanda Grendel in Groningen. Was in 2014 bestuurslid van het Grafisch Museum in Groningen .
Was voorzitter van het Bestuur van de Klassieke Academie in Groningen van 2010-2016.
Lidmaatschappen:
Van 1971 tot 1978 lid van het Interdisciplinair Genootschap voor Biologische Psychiatrie.
In de jaren ’80 lid van de Franz Liszt Kring.
In de jaren ’80 lid van de Provinciale adviesraad Cultuur – sectie film – in Groningen.
Is vanaf 1980 lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten.
Was van 1982 tot 1989 lid van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten.
Was van 2010-2013 lid van de expositiecommissie van Kunstlievend Genootschap Pictura in Groningen.
Is sinds 2013 lid van het comité van aanbeveling van Annual Dutch Art Fair, Amsterdam.
Is in 2013 benoemd tot lid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.
Privé:
Woont samen met beeldend kunstenaar Liesbeth Honders, heeft twee kinderen en vijf kleinkinderen.
(portretfoto boven: Marie Cécile Tijs)
(foto onder: Liesbeth Honders)